Hoe herken je echte vintage meubels?

Category: Vintage Retro Comments: No comments

Vintage meubels en andere producten zijn momenteel bijzonder in trek. Tijdschriften, winkels en meubelmakers proberen allen hun stukken te verkopen door er een stempel vintage op te drukken. Meubel liefhebbers voelen zich daar dan ook automatisch toe aangetrokken. Maar wat is vintage eigenlijk? Er worden vandaag vintage meubels gemaakt, maar zijn die dan wel echt? En hoe herken je een authentiek vintage stuk en voorkom je dat je een miskoop doet?

De kenmerken van vintage meubels

Vintage is een stijl. Daarom kan het goed zijn dat een meubelontwerper vandaag de dag meubels maakt en deze vintage noemt. Maar, een echt vintage meubelstuk is gemaakt in de 20 tot 30 jaar na de tweede wereldoorlog. Dit is de periode waarin meubelmakers begonnen te experimenteren met technieken en materialen. Andere eigenschappen van een vintage meubel zijn dat deze geen decoratie heeft, dat functionaliteit voorop staat en dat deze zo efficiënt mogelijk moet zijn. Het zijn de meubels die gemaakt zijn door ontwerpers zoal Rietveld, Le Corbusier, Gropius en Aalto die allen werkten volgens het functionalisme.

Waarom is vintage zo populair?

De reden waarom er vandaag geen echte vintage meubels gemaakt worden, is dus omdat deze al gemaakt zijn in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Dit is één van de redenen waarom vintage zo populair is, want je moet naar deze meubels op zoek. Je vindt ze bij veilingen, in tweedehands winkels en zelfs bij rommelmarkten en voor de echte vintage fan wordt het een passie om deze te vinden, te restaureren en te gebruiken. Je creëert er een uniek interieur mee, wat weer betekent dat je jezelf kunt onderscheiden van anderen. Vintage is meer dan een stijl, het is een hobby waarmee je je interieur regelmatig aanvult en verandert om een nieuw stuk te verwelkomen.

Zo onderscheid je echt van nep

Heb jij ergens een schitterend meubelstuk ontdekt waarvan je denkt dat het vintage is? Dan is het belangrijk dat je dit controleert. Het is niet altijd even gemakkelijk om echt van nep te onderscheiden, maar vintage meubels zijn oud en dat helpt je. Ga op zoek naar bewijs van gebruik en beoordeel de bedrading en de schroeven op leeftijd. Echt vintage meubelen hebben ook een stempel waaraan je kunt zien dat het authentiek is. Als laatste zijn vintage meubelen nooit goedkoop en kun je aan de prijs vaak wel beoordelen of een koopje te mooi is om waar te zijn.

Voeg vintage toe in jouw interieur

Vintage meubels zijn authentiek en ze hebben een verhaal te vertellen. Door hun leeftijd weet je ook dat ze van goede kwaliteit zijn en dat ze jou vele jaren dienst kunnen doen. Er is niets leuker dan een vintage meubel te vinden en deze in oude glorie te herstellen. Een vintage interieur is nooit saai, omdat het een verzameling van niet gerelateerde meubelen betreft die door de eigenaar op creatieve wijze bij elkaar gevoegd zijn. Kies voor vintage en je creëert een interieur als geen ander.

Leave a reply